Сподели тази статия

Лятото е към своя край и не е далеч времето на студените дни. Все по-често започваме да се замисляме за наближаващия отоплителен сезон. Как да затоплим жилището си без това да повлияе на сметките които плащаме е основен въпрос, който ни занимава.
Няколко са основните неща които трябва да огледаме и ако е необходимо да променим. Първото нещо е дограмата. Смятам всички ще се съгласят, че отмина времето на старата дървена дограма. Най-удобното решение за шумо и топло изолиране на прозорците е PVC дограмата. Ако все още не сме поставили такава в дома си, значи е време да го сторим. Това е първата стъпка към по-топло жилище и по-ниски сметки. Следващото нещо на което е добре да обърнем внимание е подът в къщи. Подовата настилка е от голямо значение не само от естетическа гледна точка, но и от хигиенна, също така е важна за шумоизолацията и топлоизолацията. Най-неприятното нещо зимнно време е да стъпваме по студен под. За това когато подбираме подовата настилка за стаите у дома е добре да съобразим всички тези неща по поддръжка и ползване на пода.
И третият момент, който е и най силният ни коз стрещу студа, това е топлоизолацията на дома ни. Има различни варианти за топлоизолация. Вградена – полага се още при строежа на жилището. Вътрешна – тънък слой изолация която се полага преди тапетите или вътрешната мазилка на стените. Външна, тази с която „облицоваме“ дома. Според голяма част специалисти, външната изолация е най-ефективна. Там естествено има различни видове изолация, различни производители. Коя точно ще изберем зависи от финансите, които можем да заделим, идеите които имаме, ефекта, който искаме да постигнем и още редица индивидуални моменти. Във всички случаи какъвто и материал да изберем, ако е поставен според всички правила и от майстори разбиращи от работата си, ще сме постигнали най-важното, жилището ни ще е добре подготвено за зимния студ и сметките, които ще плащаме няма да са по-високи.