Сподели тази статия

 

 

Зеленият цвят винаги, където и да е използван, създава усещане за спокойствие и свежест. А бялото, с нежното си присъствие придава на атмосферата на кое да е помещение в дома излъчване за чистота. Взети заедно, тези два цвята създават една много успешна формула за цветово решение в банята!

Чистичко, свежо, успокояващо и създаващо настроение – усещане като за малко срамежливо кокиче, пробило под ласките на слънцето замръзналата земя,  като за бухнала бяла корона на разцъфтяло дърво през пролетта или… каквито и цветови асоциации да направим, сигурно вашето въображение ще подскаже още повече, нали?

Зелено и бяло са основните цветове, заложени и в интериорната концепция на проекта на малка баня, 

Керамичните плочки на стената с размери 20х50 см са от серията „Елемент“ на KAI, подовите – 40х50 см от същата колекция.

Банята е оборудвана с вана модел Cotesa на  Roca. От същия производител са още мивката и тоалетната чиния с вградена арматура, но от серията “Khroma”. Шкафът от тъмно дърво под мивката е произведен по индивидуални размери по поръчка. Голямото огледало на стената оптически разширява пространството.

Осветлението на банята е решено чрез вградени на тавана „лунички“ и аплик с насочено осветление над огледалото.

Играта с геометричните форми на различните по цвят стенни плочки създава както интересен визуален ефект, така и известна  динамика в пространството.

Цветовите решения до голяма степен определят атмосферата на интериора в дома или офиса. Много е важно да се подбере правилната комбинацията от цветове и нюанси, особено ако намерението е да се съчетаят  цветове, светлина и пространство. От цветът на пода, тавана и стените зависи до голяма степен начина, по който възприемаме пространството в стаята. С помоща на цветова схема  можете да увеличите или намалите пространството и да го направите визуално по-тясно, по-дълбоко, по-високо, или да постигнете ефект на лекота и топлота!

Когато си купувате плочки, винаги купувайте с около 10-15% повече от предвиденото. Това се прави с цел, при евентуален ремонт след време да имате от същите плочки за подмяна. :: Винаги купувайте количествата наведнъж, т.е. да не се налага да докупувате, тъй като през този период плочките от вашата партида може да са свършили.

Всички плочки по света се произвеждат на партиди. Партидите се отличават една от друга по следното:

- разнотоние – разлика в цвета между партидите

- калибри – разлика в размерите между партидите .

С две думи: теракотната плочка е направена основно от глини, докато в структурата на гранитогреса има около 50% фелдшпат, което означава:

- гранитогреса е по-здрав и е с почти 0 % водопоглъщаемост.

Предимството на гранитогреса пред теракотата се изразява в това, че може да се полага на открити места. Теракотата е с по-голяма водопоглъщаемост и, ако поеме вода и след това водата замръзне, има риск самата плочка да се напука

 

Лятото е към своя край и не е далеч времето на студените дни. Все по-често започваме да се замисляме за наближаващия отоплителен сезон. Как да затоплим жилището си без това да повлияе на сметките които плащаме е основен въпрос, който ни занимава.
Няколко са основните неща които трябва да огледаме и ако е необходимо да променим. Първото нещо е дограмата. Смятам всички ще се съгласят, че отмина времето на старата дървена дограма. Най-удобното решение за шумо и топло изолиране на прозорците е PVC дограмата. Ако все още не сме поставили такава в дома си, значи е време да го сторим. Това е първата стъпка към по-топло жилище и по-ниски сметки. Следващото нещо на което е добре да обърнем внимание е подът в къщи. Подовата настилка е от голямо значение не само от естетическа гледна точка, но и от хигиенна, също така е важна за шумоизолацията и топлоизолацията. Най-неприятното нещо зимнно време е да стъпваме по студен под. За това когато подбираме подовата настилка за стаите у дома е добре да съобразим всички тези неща по поддръжка и ползване на пода.

Прочети още: Дали да слагаме топлоизолация?